Transgender Quinn spuit zelf testosteron tegen doktersadvies in

Hoewel het VUmc in Amsterdam weer geslachtsveranderende operaties uitvoert, blijft de wachtlijst lang en uitzichtloos. Sommige patiënten zoals Quinn (20) beginnen daarom zelf met het inspuiten van op de zwarte markt gekochte hormonen die borst- en baardgroei kunnen bevorderen of juist afremmen.

Door Susanne de Bruin

“Ik ben niet het type dat afwacht, daarom ben ik zelf begonnen”, vertelt Quinn aan Nieuws.nl. Hij legt in detail uit hoe hij ‘via de achterdeur’ aan testosteron komt. Het gebruik ervan is niet strafbaar, alleen de verkoop is illegaal.

Het is november 2013 wanneer Quinn zijn familie een videoboodschap stuurt. Tot die tijd gaat hij als vrouw door het leven, maar hij weet dat het zo niet verder kan. “Ik wist alleen dat ik geen meisje meer wilde zijn maar van transgenders had ik nog nooit gehoord.”

Zijn nicht herkent de situatie wel en stuurt hem informatie over transgenders toe. Met name de documentaire over Valentijn de Hingh maakt grote indruk. “Ik herkende de dingen waar ze over nadacht, zo zie ik het ook.” Jarenlang is Quinn diep ongelukkig zonder te weten waarom, nu vallen de puzzelstukjes op hun plaats.

Hulpvraag op internet
“Ik zat er helemaal doorheen toen ik ervoor uitkwam dat ik eigenlijk een man ben. Ik kon niet langer wachten.” Het idee dat hij nog maanden op een wachtlijst zou staan voor de transitie begon, kan hij niet verdragen. “Ik wil verder met mijn leven zonder dat mensen me nog voor een vrouw aan zien.

Quinn plaatst een bericht in een Facebook-groep voor transgenders. Hij geeft aan dat hij zelf met testosteron wil beginnen. Sommige leden geven hem tips voor hoe dit zo veilig mogelijk kan, maar het merendeel van de leden raadt hem aan toch rustig te wachten. Quinn kan het geduld echter niet meer opbrengen.

Clandestiene route
De jonge transgender weet alleen niet hoe hij aan de testosteron komt. “Ik hoorde de brede jongens in de sportschool erover praten. Ze wisselden ervaringen uit wat je het best kon gebruiken. Ik ben naar ze toegegaan en heb hen gevraagd waar zij hun anabolen kochten. Zij leefden nog, dus ik wist dat het goed spul was.”

De jongens besluiten Quinn te helpen en delen de contactgegevens van hun leverancier met hem. De procedure is als volgt: “Ik plaats een bestelling en stuur contant geld in een envelop naar een adres dat doet vermoeden dat het om een onderwijsinstelling gaat. Zij sturen dan een onherkenbaar pakketje vol testosteron terug.”

Spuiten zonder begeleiding
“Op Youtube heb ik filmpjes bekeken met instructies voor hoe ik zelf de testosteron kan spuiten. Ik heb het dus niet van een dokter geleerd. Dat brengt best wat risico’s met zich mee.”

Er zijn meer gevaren, zo verhoogt het gebruik van anabolen het risico op onder meer een beroerte of een hartaanval. Niet voor niets staan transgenderpatiënten van VUmc onder streng toezicht tijdens hun hormoonbehandelingen.

“Ik weet dat het niet helemaal de juiste weg is, en ik hoop echt dat anderen mijn voorbeeld niet volgen. Het is nu eenmaal gevaarlijk. Ik kan echt niet meer wachten, ik neem liever het risico.”

Verslavend
“Toen ik voor het eerst spoot, voelde ik meteen verschil. Het leek alsof ik de testosteron door mijn aderen voel stromen. Ik voelde me ook veel sterker. Dat was natuurlijk niet zo, maar het gaf me echt een heel goed gevoel.”

Al gauw spuit Quinn meer dan nodig. “De jongens uit de sportschool vertelden dat zij twee keer per week spoten, dat deed ik dus ook. Tot ik op Facebook las dat je voor je transitie maar een keer per twee weken spuit.”

Quinn spuit pas een paar weken, maar merkt dat de testosteron nu al veel invloed heeft op zijn lichaam. “De eerste dagen na het spuiten voel ik mij energiek en vrolijk, maar na een week voel ik me moe en chagrijnig. Hierna stabiliseert het gelukkig. Ik heb het spuiten nu afgebouwd, zodat ik nog maar eens per twee weken hoef te spuiten.”

Psychologische begeleiding
Ondanks zijn eigen initiatief is Quinn wel van plan zich aan te melden voor de wachtlijst van de genderkliniek VUmc. “Ik volg mijn eigen alternatieve traject. Zo ga ik de diagnostische fase vol psychologische gesprekken volgen bij genderpsycholoog Alwin Man in Assen.

“Hij heeft een veel minder lange wachtlijst en andere protocollen. Zo gauw ik van hem groen licht krijg, kan ik de testosteron legaal gebruiken. Voor mijn operaties hoop ik straks wel bij het VUmc terecht te kunnen.”